måndag 28 mars 2011

Kärnverksamhet, bandyhall, nämndhus och populism

Kungälv behöver ett funktionellt hus för våra centrala kommunala funktioner. Det är utgångspunkten för min del när det gäller Nämndhusets framtid. Det är också viktigt att vi kan åstadkomma det till en rimlig kostnad för skattebetalarna.

Med den kunskap vi har, finns det ett antal olika alternativ. I korthet går dessa ut på nybyggnation för 140 miljoner kronor för 140 medarbetare och 140 medarbetare inhysta i externa lokaler, enligt det första alternativet.

Det andra alternativet är att genomföra en total ombyggnad av det befintliga nämndhuset för ca 300 medarbetare och med möjlighet att kunna expandera till 350 arbetsplatser för ca 130 miljoner kronor. Totalt.

Det sistnämnda alternativet innebär en tidsfördel på minst 2 år, eftersom det inte krävs ny detaljplan. En ombyggnad innebär att allt rivs utom betongstommen. Det innebär också att byggnadernas alla problem kan elimineras - samtidigt som byggnaden kan förses med andra fasader och få ett helt nytt utseende. Det finns flera mycket goda exempel på liknande ombyggnationer i landet där man dessutom klarat av att hålla budget.

En ombyggnation blir, eftersom den ger plats åt mer än dubbelt så många arbetsplatser - mycket mindre än hälften så dyr.

Jag anser att vårt stadshus har sin givna plats där det nu ligger och tror inte att det vore en bra idé att flytta det till den nya stadsdelen Kongahälla, eftersom utmaningen i det framtida stadsbyggandet måste vara att bygga samman och förtäta Kungälvs centrum. Inte sprida ut centrum ännu mer.

Om man flyttar verksamheten finns en påtaglig risk att nuvarande centrum förvandlas till ett B-läge vilket i sin tur kommer att minska olika fastighetsägares benägenhet att vilja investera i sina fastigheter.
Med risk för att vara tråkig har kommunen helt andra utmaningar som investeringspengarna måste gå till. Nästan var fjärde investeringskrona måste göras i barnomsorgen. Äldreomsorgen där kostnaderna ökade med 10 % under 2010 har också stora utmaningar. För att få begrepp om summorna måste jag påminna om att investeringsvolymen per år är mellan 100 – 120 miljoner kronor.

Den merkostnad som en ogenomtänkt nybyggnation innebär motsvarar 36 förskoleavdelningar. SKL brukar på sina finansdagar dela ut ett pris för årets bästa kommunala ekonomiska transaktion. Tror inte att vi kvalar in för det om Kungälv skulle bygga dubbelt så dyrt samtidigt som våra verksamheter skulle få stå för risken.

Det finns alltför många riktigt usla exempel på när politiker i kommunerna ”glömmer” verksamheterna för att bli ”populära”. Stadshuset i Södertälje är ett och bandyarenan i Lidköping ett annat. I det sistnämnda fallet har det nu visat sig att kommunen inte har råd att städa sina egna skoltoaletter utan att föräldrar och företag fått fixa det. Tidningen GT placerade därför Lidköpings kommun i skamvrån med rätta, för en tid sedan.

Lärdomen av finanskrisen är att de kommuner som inte fokuserade på sina verksamheter klarade sig allra sämst. Nästan samtliga av dessa hade dessutom i gemensamt att de satsat stora summor i publikfattiga arenor.

I Kungälv går populisterna nu ut och snyltar till sig billiga poäng på Karebys SM-guld genom att vilja utreda en bandyhall. Man vill ha nära till hallen. Att färdigbehandlade patienter från sjukhuset däremot ofta hamnar i Alingsås brukar inte bekymra dessa skrymtare – eftersom kärnverksamheten alltid får stryka på foten.

Vi har en bandyhall som behöver många fler hyresgäster än vad den har idag. Den heter Jennylund och ligger 5 km från vårt Nämndhus. Dit är det lika långt som det är mellan Nämndhuset och Citygross i Ytterby. För mig är det självklart att vi i första hand fördjupar samarbetet men Ale kommun så att vi gemensamt utnyttjar den befintliga hallen bättre. Med den utgångspunken kan vi kanske erbjuda bättre träningsmöjligheter redan i höst.

Min grundsats "kärnverksamheten främst" är själva grundvillkoret för att kunna uppfylla generationsansvaret. Vi får aldrig backa på den punkten. Generationsansvaret kräver hushållning och uthållighet och kommer att ge nästa generation det stora handlingsutrymme de behöver för att klara de utmaningar som vår egen generation går bet på. Av det skälet måste vi lära oss att samverka mer med våra grannkommuner för att maximalt utnyttja våra gemensamma resurser. Det är fortfarande bara 5 km mellan Nämndhuset och Jennylund. Att det ligger en kommungräns emellan gör inte att detta avstånd förvandlas till en *astronomisk enhet.
Det gör inte heller att Sveriges bästa och roligaste bandy förvandlas till en Lars Norénpjäs.

13 kommentarer:

  1. Kan inte låta bli att inte kommentera ditt inlägg. Som idrottsintresserad kommuninvånare och då framförallt av bandy så blir man ledsen av det du skriver.
    Bandyn behöver tak i Kungälv. Det är ett måste. Vägen dit är öppen. Jag hade hoppats att kommunen låg långt framme i denna fråga men får nu som ett slag i ansiktet när man läser var kommunen står.

    Måste jag påminna dig om den elit och bredd som finns i bandyn i Kungälv? Vi har ett damlag som tog SM-Guld och ett Herrlag som är på gränsen till slutspel och tillhör de 10 bästa lagen i Sverige. Ingen annan kommun i Sverige har två så framgångsrika bandylag på både dam och herrsidan. I andra kommuner jobbas det fram en lösning för att bygga en hall. Där lägger man inte locket på från början.
    Utöver denna elitverksamhet finns en fantastisk ungdomsverksamhet på både flick och pojksidan i IFK Kungälv och Kareby. Sen har vi KSK med sina två herrlag som bredd.
    Tänker man hur mycket dessa lag omsätter i glädje, motion m.m så är det ofantligt. För att ta ett exempel, vilken annan plats i Kungälv (kultur, turism, nöje) har fler besök än Skarpe Nord på årsbasis? Jag kan inte komma på någon. Bara IFK:s A.lag får omkring 14000 invånare att förflytta sig till Skarpe Nord för att kolla på bandy under en säsong. Utöver det antalet tillkommer alla andra lag.
    Din grundsats "Kärnverksamheten främst", visst är det så. Men, man måste utvecklas för att överleva. Det handlar inte bara om att dra runt karusellen. Hur kul är det att bo i en kommun som ENBART lägger pengar på kärnverksamhet? Nej, nu är det bandyns tur att utvecklas. Inomhusidrotterna (handboll m.m) har nyss fått en fantastisk fin arena. Prioritera bandyn NU!!
    Att hyra in sig i Ale Arena kan vara ett komplement till mer istid men Kungälvs Kommun behöver en EGEN arena under tak.

    Du pratar om att bygga/renovera ett nytt kommunhus för 140 miljoner kr. Varför inte ta och flytta kommunhuset till Ale? Det går säkert att hitta en billig lokal där.

    SvaraRadera
  2. Hej Anders.

    Kärnverksamheten är A och O det håller jag med dig om. Det jag inte förstår är hur du samtidigt som du helt lägger på locket till att bygga en bandyhall med just den motiveringen börjar prata om att bygga ännu en idrottshall trots att vi i Kungälv har toppmoderna och nybyggda Mimers-Hallen? Är det gratis att bygga idrottshallar eller vad är det jag inte förstår?

    Ale-Arena kan vara ett komplement till Skarpe Nord eller en bandyhall i Kungälv. Men om du inte redan vet det kan jag berätta att det inte blir lättare att trängas fyra föreningar i Ale Arena än vad det är att vara tre på Skarpe Nord.

    Ale Arenas istider räcker inte till för Ale-Surte, Karebys, IFK och KSK + andra Göteborgslag som hyr in sig i Arenan.

    Dessutom dödar det allt vad spontan idrott heter. Har du varit nere någon lördag och tittat på allmänhetensåkning på Skarpe Nord? Om inte kan jag berätta att det är flera hundra personer där varje gång, pojkar och flickor från de allra minsta till pensionärer som åker skridskor som är en väldigt mjuk och skonsam träningsform.

    Bandyn har gått som en rödtråd genom Kungälv historia sedan 1920-tal. Den sysselsätter tusentals ungdomar nere på Skarpe Nord varje vinter. Dessutom ger representationslagens matcher underhållning till en publik som i mängd saknar motstycke i Kungälvs kommun. Vilket evenemang drar 1000 åskådare 13 gånger varje vinter? Och Denna verksamhet vill du flytta till Ale?

    Ärligt talat. Tror du att den finns kvar om några år då? Ett kommunalråd ska utveckla en kommun, inte avveckla en av de största folkrörelserna i den som bedrivs på ideell bas av hundratals eldsjälar som gör det för hjärta för vår kommun och våra ungdomar.

    /Bandyförälder

    SvaraRadera
  3. Avgå Anders Holm

    SvaraRadera
  4. Bra att vi fick veta vad du tycker om en bandyhall eller inte.....och vips så har du tappat min röst och säkert väldigt många fler !!

    SvaraRadera
  5. Du är en borglig pajas som borde ta ditt pick och pack och avgå...

    SvaraRadera
  6. Kloka saker skrivs här också.
    Föreslår att det skickas en propå från Kungälv till de på "fel sida älven" om att "samköra" Ale Arena med allt vad det innebär och samtidigt ta ett långsiktigt helhetsgrepp gällande ägande och drift med, kanske främst, bandyklubbarna men oxå andra "is idrotter" (ingen sådan nämnd och ingen glömd) som aktörer. Vi från "fel sida älven" vet vad det innebär och har lärt oss under resans gång. Just nu tror vi oss passerat ekonomiska kurvans lägsta punkt och kravlar oss uppåt.

    SvaraRadera
  7. Som kommunalråd är man ansvarig för att kommunens kärnverksamheter får sitt och därmed de medborgare som är i behov av oss. Tycker att många av kommentarerna är osakliga. Jag var med om att rädda klubben för mindre än ett år sedan.

    Kommunen kan ordna mark för en ny bandyhall utan kostnad. Vi kan också satsa lika mycket pengar som vi idag gör på Skarpe Nord men jag efterlyser ett större engagemang från klubbarna som inte innebär att kommunen ska stå för allt!

    SvaraRadera
  8. Varför inte flytta Kungälv till Göteborg, där finns ju redan det mesta och så 'slippér vi satsa själva', Nej avgå omgående om du inte vågar satsa på vårat härliga Kungälv

    SvaraRadera
  9. Hoppas alla kan hålla en trevlig och saklig ton i debatten. Tycker det låter fantastiskt att tongångarna har ändrats till att ta fram en hall till att vilja flytta bort bandyn ur kommunen. Det är nog svårt för föreningen att ha framtidstro om man inte ens vet om politikerna vill ha kvar bandyn i Kungälv. Nu har det beskedet kommit att det vill åtminstone moderaterna. Härligt!

    Nu är nästa steg tycker jag att få klarhet i vad du menar med att säkra kärnverksamheten. Stämmer det att det pratas om att bygga ännu en idrottshall i Kungälv? Hur förklaras det isåfall med motiveringen i blogginlägget att inte bygga en bandyhall?

    Självklart kan man bedriva fantastiskt bra idrott i en idrottshall, men med nybyggda Mimershallen och Munkegärdehallen känns det konstigt att bygga en till hall med tanke på isidrotternas situation. När det gäller fritidssysselsättningar är mångfald A och O och vilken fritidssysselsättningen man ska hålla på med borde vara individens val och då måste det finnas förutsättningar även för isidrott i kommunen. Speciellt med kommunens historia inom området och hur många som till exempel bandyn engagerar både på och utanför isen.

    Finns det något tänkbart förslag på en tomt? Skulle jag få säga mitt som lekman som inte har koll på vad som är upptaget på ritningsbordet föreslår jag parkeringen nere vid utesimbadet. Då kan fortfarande alla ungdomar i centrala Kungälv ta sig dit på egen hand. Det är lite skillnad på Jennylund i Ale dit kommunikationerna är bedrövliga från Kungälv, för att inte tala om trafiken över jordfallsbron.

    Tack för att du svarar och lyssnar.

    /Bandyförälder som gav dig sin röst i höstas och hoppas få anledningen göra det igen om fyra år.

    SvaraRadera
  10. Tack för det och tack för alla avgångskrav. Jag tycker nog att vårt fantastiska Kungälv utvecklas oerhört starkt. Det är väldigt få kommuner som kommer i närheten av vår expansion och med den följer satsningar på kärnverksamhet men också på fritid och kultur. Vi är just nu inne i en satsning på ytterligare konstgräs. Mimershallen kom till p g a gymnasiets behov och våra inomhusidrotter. Vi planerar för ytterligare någon hall i någon kommundel.
    Till detta kommer jättestora satsningar i infrastrukturen samtidigt som kärnverksamheterna ska ha sitt. På de områdena styrs vi också av lagstiftning.
    Vi har aldrig tänkt att lägga ner Skarpe Nord till förmån för Jennylund. Det skulle ju direkt ge idrotten MINDRE is. Vi tror att Jennylund kan vara ett bra komplement och tror också att sporten behöver den lösningen några år.
    Även om vi skulle fatta beslut om bandyhall idag kan det ta upp till 5 år innan den kan vara klar p g a överklagningar. Det rör sig dock om en publik hall som ska vara tillgänglig och den storlek på byggnad det handlar om brukar trigga överklaganden. Jag har tänkt fortsätta diskussionen med föreningarna så några stängda dörrar är det inte tal om. Ska processen resultera i något konkret måste alla inblandade ta sig i kragen och vara konstruktiva och inte utgå från att lägga allt i händerna på kommunen. Hur det skulle kunna se ut och exakt vad jag menar kommer jag förklara vid nästa möte med IFK nu på fredag denna vecka.

    SvaraRadera
  11. Hej igen. Fokusera inte på kommentarerna som inte innehåller något sakligt utan gläds åt intresserade kommuninvånare i de inlägg som kommer med sakliga frågor och förslag. Du ska ha tummen upp för att du är villig att ta en dialog så här.

    Jag tycker dock att jag inte fick så tydliga svar på mina förra frågor men det känns bra om det nu förs en dialog med klubbarna som du skriver.

    Läste att man i Nässjö idag tog första fysiska spadtagen till en hall och där räknade man med att minska driftskostnaderna. Och väljer man att titta på andra lösningar än den i Ale som inte är korrekt byggd kan man säkert hitta fina lösningar även för Kungälv.

    Du skriver att "Mimershallen kom till p g a gymnasiets behov och våra inomhusidrotter."

    Vad jag förstår har gymnasiet även bandy på sin agenda och inomhusidrotternas behov då är ganska lika dagens bandybehov. Det fanns idrottshallar, en stod bland annat tom men det behövdes moderniseringar i form av Mimershallen och liknande moderniseringar behöver bandyn idag.

    Men som sagt blir jag väldigt glad över det raka beskeden om att ni inte vill lägga ner Skarpe Nord för så lät det onekligen i det första blogg inlägget. Hoppas ni får ett fint möte på fredag med klubbarna och tack igen för att du inte sticker huvudet i sanden det ökar mitt förtroende för dig.

    /Bandyförälder

    SvaraRadera
  12. Jag tycker det är skrattretande att du skriver att det "bara" skiljer 5 kilometer mellan Nämdhuset och Ale Arena, och att det därmed inte är något att gnälla över när folk säger att det är för långt bort. Men det faktum du verkar ignorera när du pratar om avstånd hit och dit, är att det faktiskt ligger i en annan kommun. Du skriver att du inte du inte vill "dra ut" Kungälv mer, genom att flytta Nämdhuset. Men att flytta den enda riktigt stora (publik)sporten i staden, där Kungälv presterar på elitnivå på både dam- och herrsidan, till en annan kommun verkar du inte ha några större problem att göra. Jag vet inte hur insatt du är i Kungälvs idrottande efter att ha läst detta, men det finns inte någon annan sport som lockar upp mot 1000 stycken åskådare på sina matcher ska du veta.

    1000 stycken personer är väldigt många människor, som ska ta sig från sina hushåll till arenan i fråga, och knappt hälften av dessa 5 km du nämner består av en riktigt tuff uppförsbacke. Att alla som inte åker bil, kan ta bussen istället, är inte heller ett fungerande argument då detta inte ska krävas att betala 76 kr för att stadens befolkning ska kunna ta sig till arenan, och där sedan betala ytterligare 120 kronor för att se på matchen. Om du går runt i Kungälvs centrala delar timmen innan matchstart för IFK Kungälvs matcher så märker du att folk kommer till fots från många olika ställen, vilket de inte kan göra om matcherna flyttas till Ale Arena. Folk som tar en öl i goda vänners sällskap på Malt & Humle innan matchen, måste då ta bussen alternativt göra sig beredda på ett rejält motionspass i stark uppförslutning (och i en hel del fall snöyra, regn eller stark vind) för att ta sig till Ale Arena. Känns det rimligt enligt dig?

    Sen att du skriver att Nämdhuset och Ale Arena ligger 5 kilometer ifrån varandra, betyder ju inte att Kungälvs bandyintresserade bor precis vid Nämdhuset, utan fler bor utåt tex Ytterby jämfört med hur många som tar sig från Ale kommun (5 kilometer åt "andra hållet") till Kungälvs matcher. Då plötsligt skulle det bli 10 kilometer till matchen för de som bor i Ytterby.

    Inse att bandy är Kungälvs enda riktigt framgångsrika sport för tillfället, och detta är ett positivt skyltfönster utåt som du och dina kollegor på Nämdhuset tjänar på. Bygg vidare på detta istället för att bromsa utvecklingen.

    / Carl

    SvaraRadera
  13. "Tack" för att du vågar ta kritik och publicera mitt inlägg angående ditt tänk när det gäller bandyhall. När du har en blogg som du vill nå ut till dina väljare med, så kan det ju vara vettigt att du vågar publicera folks tankar angående ditt och ditt partis tänk. Fegt är ordet.

    / Carl

    SvaraRadera