tisdag 29 mars 2011

Utvecklingen av centrum kräver helheten som utgångspunkt

I de flesta städer är det enkelt att peka ut var centrum ligger. I Kungälv har det varit betydligt knepigare de senaste 40 åren. Vi har en historia att starta torg och mötesplatser som får så svag attraktionskraft att betydelsen snabbt klingat av. Den lärdomen måste finnas i bakhuvudet när vi arbetar med Kungälvs stadsutveckling.

När man bygger platser för handel brukar man tala om handelsdestinationer och man brukar eftersträva att de blir attraktiva genom att utbudet är stort. Det krävs en hel del för att tillgodose det kravet. Av den anledningen ser nästan alla handelsplatser i Sverige likadana ut, åtminstone utbudsmässigt.

Marknadskrafterna arbetar hårt för att genom det rika utbudet, göra handelsdestinationen konkurrenskraftig. Man gör det genom att attrahera etableringar av s k ”goda grannar”.
En handelsdestination som inte klarar av att erbjuda allt det som konsumenterna efterfrågar, brukar få etableringscheferna vid större kedjor att söka efter en ny handelsdestination som klarar av att erbjuda allt.

Kongahälla kommer inte att bli en handelsdestination som kan erbjuda allt, som t ex Torp eller Stenungstorg. Det kommer inte den befintliga centrumhandeln heller att göra. Jag tror däremot att vi kan utveckla en stark handel genom att vi utvecklar den befintliga handeln och den som kommer till Kongahälla tillsammans. Avståndet mellan Kongahälla och Västra Tullen är bara 300 meter, så utmaningen måste därför anses ligga inom vad som anses rimligt. Vi måste koncentrera våra krafter att förtäta detta stråk att det blir attraktivt att röra sig inom det området.

Stadens hjärta är och ska vara området Västra Tullen, nuvarande Busstorg och Kongahälla och här måste allt vad vi gör stödja tanken på ett centrum. Vi ska tänka på rikt utbud, vi ska tänka på gestaltningen och vi ska tänka på tillgängligheten.

Jag har sagt det förut och säger det igen, Stadshuset ligger bra där det ligger och har sin givna plats i idealbild Kungälv. Ett stadshus för 350 medarbetare stämmer med kommunens organisation med en förvaltning.
För att få ut maximal effekt från våra tjänstemän krävs en arena för maximal samverkan. Svårare än så är det inte.

Stadshuset markerar och förstärker var hjärtat ligger, och nuvarande plats är någonting av en medelpunkt i kommunen såväl avståndsmässigt och servicemässigt men också kulturellt och arkitektoniskt. Västra Tullen är gränsen mellan den gamla staden och den nya.

För att tydliggöra detta ytterligare, bör vi anstränga oss och lyfta in en medborgarhus-tanke i Stadshuset. Det behöver bli en central mötesplats som uppfyller krav på öppenhet och tillgänglighet. Begreppen tillgänglighet och öppenhet är dessutom sanna kommunala kärnvärden. Det vore därför inte lämpligt - särskilt inte för Kungälv, att ha ett kommunhus som inte är tillgängligt och öppet för sina medborgare med tanke på att bilden av kommunen inte alltid varit positiv. Att gömma verksamheten utanför stan i ett gammalt varvsområde som Uddevalla gjort, skulle bara framkalla ett förakt mot kommunen.

Marstrand anses med sitt nya Havshotell ha fått något av en ny motor till sig. När hotellet är fullbelagt hyser det mellan 98 och kanske 150 gäster som shoppar av de lokala näringsidkarna.
För Kungälvs centrum motsvarar ett Stadshus minst två fullbelagda Havshotell. Kommunala tjänstemän har den egenheten att de dessutom drar till sig mängder av besök – varje dag. Dessa besökare tillsammans med tjänstemännen, delar gärna ut ansenliga summor pengar till handlare och restauranger, bara de får en matbit eller en halsduk som motprestation.

Ett attraktivt centrum är ett centrum som har många olika delar som tillsammans har en jättestark dragningskraft. Den dragningskraften som stadshuset står för, ska därför vara kvar och utvecklas ytterligare genom tanken på medborgarhus. Alla tjänar på att vi utvecklar centrum och jobbar på med att förtäta och utveckla och lägga till. Motsatsen till detta är dra ifrån, avfolka, marginalisera och ödelägga!
Det finns ingen vinst i att göra centrum otydligare genom att lyfta bort en av motorerna.

Förutom kraven på tillgänglighet och öppenhet samt hänsynen till den kommunala förvaltningens organisation med en förvaltning, måste Stadshuset i sin exteriör bidra till att göra staden mer attraktiv. Gestaltningen är därför oerhört betydelsefull. Vill vi vara den där offensiva kommunen som präglas av tolerans, öppenhet och nytänkande, så ska det synas i gestaltningen. Stadshuset kan bli det vi själva vill vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar