onsdag 23 mars 2011

Kommunen stod pall för tuffare utmaningar!

Då det återigen blivit dags att summera ett verksamhetsår märks de rejäla demografiska utmaningarna tydligt.

Vi fick fler förskolebarn - t o m fler än vi förutsett! Vår äldreomsorg fick en större uppgift som innebar en kostnadsökning på hela 10 %. Den demografiska utmaning vi förvarnats om de senaste åren, är här och kommer att hålla i sig.

Vi har investerat i att arbeta bort den sociala oron bland den uppväxande generationen och vi har under året infört fulltidsförsäkring för att alla barn ska jämställas ur ett trygghets- och säkerhetsperspektiv.
Fastän vi sett dramatiska ökningar inom förskolan och äldreomsorgen klarade kommunen av sina uppgifter - samtidigt som vi fick ett hyggligt ekonomiskt resultat.
Kungälvs Kommuns kärnverksamheter stod pall med säkrad kvalitet överlag.

Vi vill styra vår kommun med generationsansvar som grundvärdering och denna ska genomsyra allt vad vi gör. Det är omvärldsanalysen med utmaningar som ökad globalisering, resursproblematik, miljöproblem och klimathot som fött tanken att styra ett samhälle med en tydlig grundvärdering. Generationsansvaret handlar om att vara medveten om utmaningarna och att föra en politik för att lösa problemen och att rusta nästa generation med bättre förutsättningar att de får ett större handlingsutrymme än vad vår generation har.
Vi måste därför fortsätta att arbeta med den långsiktiga helheten. Vi ska fortsätta att infria alla de villkor som detta ansvar kräver.

En kommun som styrs av en tydlig värdering vet vart den är på väg. Med ett tillåtande klimat används våra medarbetares kompetens på allra bästa sätt. Det är i den miljön det finns utrymme för kreativitet och lösningar som utgår från helheten och aldrig från bristerna.
Konceptet med en förvaltning har kommit för att stanna men behöver utvecklas ytterligare. Vi måste de närmaste åren hitta en ny identitet som helhetens medarbetare för att vi ska klara det som ligger framför oss.

Oavsett inom vilken sektor eller enhet man arbetar i, är vårt samlade resultat summan av allas insatser. En del av våra medarbetare arbetar i ekonomiskt komplicerade verksamheter men oavsett det är det kommunen som lag som räknas.
Vår kommun är ett vinnande lag och det är därför vi klarade utmaningarna, verksamheterna och resultatet 2010. Ett stort tack till ALLA medarbetare som gjorde detta möjligt!

Kungälv 3 mars 2011


Anders Holmensköld (M)
Kommunalråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar