torsdag 10 juni 2010

25 besked från moderaterna 1 - 5

25 besked till våra uppdragsgivare om vad dom nya moderaterna vill förverkliga inom de kommande fyra åren i Kungälv No 1-5.

Barn och utbildning – en bra skola för alla

”Hela vår politik har barnen som utgångspunkt. Vi tror att framtidens utmaningar kommer bli svåra och många. Vår politik syftar att ge nästa generation ett större handlingsutrymme.
Vi kallar därför denna politik för generationsansvar.”


1. Fortsatt ansvar för nästa generation – nej till att skuldsätta våra barn!
Nästa generation som enligt vad alla framtidsstudier visar, kommer få brottas med en lång rad svåra frågor. Det kommer att bli allt fler äldre som ska försörjas av allt färre. Klimathotet och dess konsekvenser ska hanteras tillsammans med komplexa miljöproblem. Med den kunskap som vi besitter idag, är det en omöjlig tanke för oss moderater att vältra över kostnader på nästa generation. Vi vill avsätta 4 % av våra resurser för framtiden!


2. Alla lärare ska vara ämnes- och skolårsbehöriga.

Eftersom vi är säkra på att nästkommande generation kommer brottas med mer komplexa problem och leva i en allt mer globaliserad värld med ökad konkurrens, är villkoret för fortsatt välfärd att barnen blir bättre utbildade. Betyg från skolår 6 och en ny fokusering på skolans kunskapsmål kommer att kräva att alla lärare har rätt utbildning för allt de undervisar i. Sveriges bästa lärare ska arbeta i Kungälvs skolor!

3. Nej till större barngrupper inom förskolan – men full behovstäckning.
När vi tillträdde 2007 hade barngrupperna överinskrivits vid två tillfällen på två år till 20 barn som delningstal. Alliansen har återställt grupperna till 19 barn per grupp som delningstal. Helst skulle vi vilja minska grupperna ytterligare men det kommer bli svårt eftersom vi räknar med en fortsatt snabb utbyggnad de närmaste 10 åren. Därför är vårt besked att INTE överinskriva barn. Vi har en barnomsorg i Kungälv att vara stolta över. För att klara en fortsatt full behovstäckning stäms barnomsorgskön av kontinuerligt. Vi jobbar också sedan denna mandatperiod med s k stand by-tomter. Det är tomter som redan är planlagda för framtida barnomsorg. I planeringen ska vi alltid ha tre tomter på Stand by eftersom det snabbar upp en utbyggnad avsevärt när behov uppstår. Exempel på stand by-tomter är Kongahälla 4 avdelningar, Grinden 3-4 avdelningar och Tjuvkil 4 avdelningar.


4. Ökad satsning på läsinlärning, matematik, svenska och naturvetenskap.
Eftersom vi vill att nästa generation ska vara bättre utbildad för att garantera fortsatt välfärd, måste vi sätta allt fokus på skolans kunskapsmål och fortsätta den mycket långsiktiga satsningen på matematik och svenska i de tidiga åldrarna. Vi vill fånga läsningen tidigt - helst i förskolan. Eftersom vi kommer behöva fler naturvetare i framtiden vill vi göra det lustfyllt med naturvetenskap i de tidiga skolåren. Vi vill också inleda samarbeten mellan gymnasiet och högstadieskolorna där gymnasiets lärare går ut och möter upp eleverna i skolår 9.

5. Alla barn ska vara fulltidsförsäkrade

Fulltidsförsäkringen har varit avskaffad i Kungälv sedan många år tillbaka men den återinförs i augusti 2010 i samband med skolstarten. Vi gör detta eftersom vi vet att alltför många barn saknar ett försäkringsskydd på sin fritid. Vi kan inte motivera att barn ska bli lidande för att deras föräldrar saknar kunskap eller ekonomisk möjlighet att teckna en försäkring. Med denna åtgärd har alla barn blivit mer jämställda ur ett trygghets- och säkerhetsperspektiv.



Fredag 18 juni kommer våra besked No 6 - 10 att publiceras.

Sommarhälsningar!

Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar