fredag 18 juni 2010

Besked 6 - 9 av 25 till våra uppdragsgivare

25 besked till våra uppdragsgivare om vad dom vill förverkliga inom de kommande fyra åren i Kungälv. No 6 - 9


Arbete och företagande
”Att ha ett arbete och kunna leva på sin lön är en mänsklig rättighet”

”Att de allra flesta kan leva på sin lön innebär att vi blir fler som delar på den gemensamma bördan. Nivån på skatter ska alltid ses i ljuset av det gemensamma skatteunderlaget. Moderaterna strävar efter att vi ska bli fler som delar på skatterna. Det låter självklart men man ska komma ihåg att det finns krafter som hellre vill att vi ska dela på jobben. Vad som leder till ett utökat generationsansvar förstår Du säker själv.”

6. Öka sysselsättningen – särskilt för våra ungdomar

Kungälv har en mycket låg arbetslöshet även bland ungdomar. Men oavsett om arbetslösheten är låg eller hög så är det en stor påfrestning för dem som arbetslösheten drabbar. Vi har gjort det lite enklare att kunna ta ett arbete genom att vi låter föräldrar som blir arbetslösa behålla sina barnomsorgsplatser. För ungdomar ser vi som en självklarhet att den generella sänkningen av arbetsgivareavgiften ska fortsätta gälla. Vi tror inte att man kan minska ungdomsarbetslösheten genom att göra det dyrare att anställa ung och därmed oerfaren personal. Ungdomarna är värda den fördelen eftersom den kan kopplas till just deras mindre erfarenhet. Det motsatta innebär att ungdomar diagnostiseras och förses med ett papper till en arbetsgivare som går ut på att just jag är så oanställningsbar att staten subventionerar den arbetsgivaravgift som avser mig. Det är ett cyniskt sätt att lägga sten på börda för en ungdom och ovärdigt ett land som Sverige!
Som offentlig arbetsgivare ska Kungälvs Kommun arbeta aktivt tillsammans med skolor, universitet och arbetsförmedling genom att ta fram mer praktikplatser.

7. Möjliggöra fler industrietableringar.

Vår kommun har en unik tillgång genom att vi med vår markpolitik kan erbjuda attraktiv mark i stora arealer nära Sveriges andra stad. Vi har den gångna perioden sålt mer mark och fått fler nyetableringar än på länge.
Vi ser positivt på att kunna minska vår sårbarhet genom att skapa en större arbetsmarknad inom kommunen. Det innebär att en färre andel människor behöver pendla och i sin tur mindre miljöpåfrestning. Det innebär naturligtvis också en tidsbesparing i minskad restid och med detta en ökad livskvalité.

8. Möjliggöra förutsättningarna för flera etableringar inom handeln.<

Hur stor del den egna handeln förser den egna befolkningen med, brukar anges i olika typer av handelsindex. Av detta vet vi att mathandeln har ett positivt handelsindex medan handeln med kläder och sällanköpsvaror ligger långt under vad det borde. Det har vi med oss i vår politik genom att vi ser väldigt positivt på nyetableringar inom kläder och sällanköpsvaror. Effekten av detta blir minskat resebehov samt att vi gör Kungälv lite mer attraktivt att bo i samt att det skapar en större arbetsmarknad för vår befolkning.

9. Fortsätta utvecklingsarbetet inom besök- och turistnäringen.

Det är väldigt glädjande att Marstrands turistnäring återhämtat sig och nu är inne i en spännande utveckling. Det är särskilt roligt med den stora hotelletablering som snart är färdig på Koön. Turist- och besöksnäringen med den s k upplevelseindustrin har knappt lämnat krypstadiet och har en enorm potential för kommunen. Fler näringar som dessutom är småskaliga minskar vår sårbarhet som samhälle ytterligare. Nyföretagande inom denna bransch behöver inte alltid innebära enorma investeringar som också är positivt. Ofta är denna bransch ett bra instegsjobb för unga på arbetsmarknaden. En bra politik för dessa näringar är den bästa arbetsmarknadspolitiken mot ungdomsarbetslöshet. För den fortsatta utvecklingen av vår kommun ser vi ett besökscentrum på fästningsholmen och på Marstrandsön liksom en citycamping i Kungälv. Vi ska dessutom göra allt för att locka ytterligare ett hotell till kommunen och vi vill genom Södra Bohuslän öka turistmarknadsföringen för ett koncept via Säve flygplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar